Organizacija: MARJA ČERNELIČ, KATJA ŠKRABAR

Ali poznamo slovenske SVETOVNE enkratnosti? Slovenija, ponosna dežela najstarejšega glasbila na svetu, najstarejšega vozila … Dežela, ki se ponaša z ljudsko gradnjo, ki je v svetovnem vrhu: kozolec …

Knjiga prinaša dvanajst edinstvenih slovenskih naravnih in kulturnih biserov, ki vsak na svoj način dosegajo svetovni “rekord” – s svojo starostjo, z ljudsko ustvarjalnostjo, kot naravno čudo, kot turistična izjemnost, kot gradbeno čudo in kot prvo izhodišče znanstvenih raziskav. Vse te nenavadnosti v knjigi veže rdeča nit – “ljudska” beseda.

V preteklih stoletjih si je naše neuko in nepismeno ljudstvo marsikdaj znalo najti odgovore na razna vprašanja mnogo prej, kot pa se je znanost dokopala do znanstvenih resnic. V marsikateri ljudski razlagi pa je do danes ostalo morda več resnice, kot pa smo pripravljeni verjeti.

Ivan Cankar: Kurent “O domovina, ko te je Bog ustvaril, te je blagoslovil z obema rokama … Skopo je meril lepoto, ko jo je trosil po zemlji od vzhoda do zahoda … Nazadnje mu je ostalo polno perišče lepote; razsul jo je na vse štiri strani, od štajerskih goric do strme tržaške obale ter od Triglava do Gorjancev in je rekel: ´Veseli ljudje bodo živeli tod: pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje!´ Kakor je rekel, tako se je zgodilo. Božja setev je pognala kal in je rodila – zrasla so nebesa pod Triglavom.”